Od Klára Novotná srp, 5 2025
Želatina vs. kolagen: klíčové rozdíly a využití pro zdraví, krásu a výživu

Většina lidí má želatinu spojenou s dětskými sladkostmi nebo pudinky, zatímco kolagen znají hlavně z reklam na omlazující krémy a doplňky stravy. Ale jak to vlastně je? Liší se vůbec? Moje kočka Mína leží v pelíšku a upřeně na mě zírá, jako by chtěla říct: „Už to konečně rozlušti!“ Tak pojďme na to. Budete překvapeni, kolik toho želatina a kolagen mají společného – a zároveň je každá úplně jiná liga.

Co je želatina a co je kolagen?

Kolagen je nejrozšířenější bílkovina v lidském těle – tvoří až 30 % všech bílkovin v našem těle. Je základní stavební kámen pro kůži, kosti, šlachy, chrupavky i cévy. Dá se najít takřka všude od špiček vlasů po nehty na nohou. Bez kolagenu bychom se zhroutili jako panáček z hadrů. S přibývajícím věkem však tvorba kolagenu klesá. Tady právě přichází na scénu želatina.

Želatina vzniká, když se kolagen zahřeje a hydrolyzuje – to je vlastně proces jeho rozkladu. Připomeňte si vaření vývaru z kostí: polévka chladne, tuhne a mění se v ouplně gelovitou hmotu. Právě to je želatina. Stále má bílkoviny, ale už nejsou v původní formě. Želatina je tedy „přístupnější“ forma kolagenu. Průmyslově se želatina vyrábí nejčastěji z hovězí nebo vepřové kůže, kostí a šlach a lidé ji konzumují mnoho desítek let – někdy i nechtěně.

Rozdíly v účincích na zdraví a vzhled

Tak jo, tady je zásadní rozdíl: kolagen ve své původní formě je pro tělo trochu těžký oříšek ke zpracování, protože ho neumí jen tak vztřebat. Když ho „nastříháte“ na menší kousky (což je želatina nebo peptidy kolagenu), tělo je už umí rozpoznat a použít tam, kde je to potřeba. Proto mají přípravky s hydrolyzovaným kolagenem větší účinek než ty s čistým kolagenem.

Studie publikovaná v roce 2019 v American Journal of Clinical Nutrition potvrdila, že užívání 10 g hydrolyzovaného kolagenu denně po dobu 6 měsíců zlepšilo elasticitu a hydrataci pokožky u žen od 35 let výše o více než 15 %. S želatinou to ale není tak jednoznačné – obsahuje sice podobné aminokyseliny, ale v méně koncentrované formě.

Kolagen je často cílený na zdraví kloubů, kostí, vlasů, nehtů i pleti – u sportovců je výživou číslo jedna na posílení šlach a prevence zranění. Želatina se sice v těle také využije k obnově tkání, ale je to pomalejší proces. Kromě toho v želatině nejsou vždy všechny typy aminokyselin, které jsou potřeba právě pro tvorbu kolagenu v těle – typicky chybí tryptofan.

Pokud vás zajímají čísla, mrkněte na srovnávací tabulku:

VlastnostŽelatinaKolagen
FormaČástečně rozložený kolagen (hydrolyzát)Přírodní nerozštěpená bílkovina, nebo hydrolyzovaný (peptidy)
TráveníSnadněji stravitelná než nativní kolagenTěžší na strávení, hydrolyzovaný snadnější
Hlavní účelVyužití v potravinářství, zahušťovadlo, obnova kloubních strukturZdraví kůže, vlasů, nehtů, kloubů, anti-aging
Výskyt v potravináchVývary, želé, marshmallow, aspikyHovězí, rybí, prasečí tkáně, doplňky, bone broth
Obsah esenciálních aminokyselinMéně, chybí některé jako tryptofanVyšší u hydrolyzovaného kolagenu/příměsi

Jak rozpoznat kvalitní kolagen a želatinu?

Tím, jak teď frčí zdravý životní styl, trh je doslova přehlcený produkty. V regálech najdete kolagenové prášky, drinky, proteinové snacky, kapsle. Máte i želatinu na pečení, „fit“ sladkosti nebo kloubní výživu pro psy. Jak se v tom vyznat?

Kvalitní kolagen poznáte tak, že má jasně označený původ (nejčastěji kravský nebo rybí), typ (I, II, III – podle účinku). Chcete vždy hydrolyzované peptidy, které jsou rozštěpené tak, aby je tělo dokázalo použít. Rybí kolagen je nejvstřebatelnější pro pleť, hovězí zase pro klouby a šlachy. Hlídejte si i čistotu produktu – žádné přídavky cukrů, aromat a barviv.

U želatiny platí to samé: čistá, bez přísad, ideálně s označením způsobu výroby (bio, grass-fed). Domácí vývary jsou výhra, protože tam nic navíc není. Chodím do řeznictví pro kosti i pro kočku Mínu – ta si na vývar taky zvykla a prý má lesklejší srst. Pokud jste vegani – ani jedna varianta není pro vás, protože jsou živočišného původu. V obchodech najdete rostlinné želírovací látky, jako je agar-agar z mořských řas, ale kolagen ne.

Tipy na praktické využití v kuchyni a doplňcích

Tipy na praktické využití v kuchyni a doplňcích

Schválně: kdy jste naposledy ochutnali želé nebo domácí sulc? Nejde jen o retro – právě domácí pokrmy z kostí (vývary, huspenina) jsou nejlepší přirozený zdroj želatiny a tedy i rozštěpeného kolagenu. Pokud kolagen pijete nebo práškujete do smoothie, děláte pro svá kolena a pleť víc, než si myslíte.

  • Želatina je skvělá do domácích gumových bonbonů – stačí želatinu smíchat s ovocnou šťávou a máte zdravou dobrotu bez cukru a éček.
  • Kolagen můžete přisypat do ranní kávy, smoothie nebo i do polévky – nemění chuť, zato organismu dodá stavební materiál na obnovu.
  • V chladnějších obdobích sáhněte po pořádném masovém vývaru – když v lednici ztuhne, je to znamení, že máte v misce kopec želatiny.
  • Želatinu můžete používat i k posílení nehtů – vybírejte čistou, bez ochucovadel a stabilizátorů.
  • Kolagenové peptidy najdete nejen v tabletách, ale i v kosmetice – séra a krémy s kolagenem sice hydrataci pokožky podpoří, skutečný efekt ale uvidíte hlavně při vnitřním užití.

A ještě zajímavost: v ČR sní průměrný člověk jen 2 g kolagenu denně, přitom doporučená dávka pro viditelné účinky na pleť je kolem 10 g. V tradičních kulturách byl příjem kolagenu mnohem vyšší, protože lidé jedli všechno – polévky z kostí, kůže, chrupavky. Možná proto jejich babičky vypadaly mladší a pohyblivější, než naše generace vysedávající u fast foodu.

Proč je rozdíl mezi želatinou a kolagenem důležitý?

Možná si říkáte – má to smysl, řešit, jestli si dám aspik nebo kolagenové kapsle? No jasně! Kolagen přímo cílí na obnovu tkání, elastin pleti, opravuje mikrotrhlinky ve šlachách. Želatina je jednodušší, levnější, ale pomalejší řešení. Drtivá většina produktů, co slibuje „lepší kolena i krásnější vlasy“, má právě hydrolyzovaný kolagen, protože ten je pro tělo správně „nařezaný“.

Vědci z německé univerzity v roce 2023 publikovali rozsáhlou studii, že užívání denní dávky kolagenových peptidů zvýšilo tvorbu nové chrupavky u pacientů s artrózou až o 49 % během 12 měsíců. S tak výrazným efektem jsem se u želatiny nesetkala. Nechci říct, že želatina je horší, jen je vhodnější jako běžná potravina pro prevenci a podporu zdraví.

Doplněk stravy s kolagenem volí sportovci, starší lidé nebo ti, co bojují s lámavostí vlasů, nehtů nebo se suchou pletí. Pokud netrpíte zásadním nedostatkem kolagenu, stačí vám občasná miska domácího vývaru nebo želé. Ale cílené řešení, kdy potřebujete posílit pojivové tkáně, už vyžaduje čistý hydrolyzovaný kolagen, který koupíte jako prášek nebo kapsle.

Pokud jste alergici, pozor na původ – kolagen z ryb není pro ty, co trpí alergii na mořské plody. Vegani oželí, ale na zdravé klouby a pleť si musejí hledat jiné alternativy, třeba vitamín C a rostlinnou stravu na podporu přirozené tvorby kolagenu.

Nejčastější otázky a chyby, kterých se lidé dopouštějí

Pokaždé, když téma kolagenu vyplave v mém okolí, slýchám tutéž větu: „Namažu si kolagenem koleno a ono přestane bolet.“ Bohužel – aplikace na povrch pokožky opravdu nemá zásadní vliv uvnitř těla. Kolagen je potřeba dodat zevnitř. Přemýšlíte, jestli je rychlejší vypít denně vývar, nebo sníst kapsli? Odpověď není černobílá – kapsle jsou koncentrovanější, vývary chutnější. Klidně kombinujte obojí, rozdíl pocítíte i na trávení a náladě.

Mezi mýty taky patří strach, že kolagen a želatina způsobují přibývání na váze – bílkoviny se ale spíš postarají o delší pocit sytosti a podpoří tvorbu svalů. Nenechte se zmást, pokud někde čtete, že „želatina je totéž co kolagen“. Není, i když mají stejný základ. Nespoléhejte ani na ochucené želatiny plné cukrů, které najdete v supermarketech v pytlíku – tělo z nich moc nevyužije.

Pro začátečníky doporučuji nejprve zařadit poctivé domácí vývary, vyzkoušet přidat hydrolyzovaný kolagen do ranního pití a sledovat reakce svého těla. Vždy platí, že nejlepší efekty jsou při pravidelném užívání (alespoň 2–3 měsíce). Pokud se rozhodnete pro doplňky, volit vždy co nejčistší produkt s jasným původem.

Moje kočka Mína by řekla: „Co je dobré na srst, je dobré i pro tebe.“ Ať už si vyberete jakoukoli variantu, obě mají v našem jídelníčku své místo – a už víte, jaký je mezi nimi opravdu rozdíl.

Sdílejte tento článek:

Napsat komentář